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March 14, 2016

SENT VIA E-MAIL

Mr, David Pisha

Town Manager

Town of Chester

P.0. Box 370 : -
Chester, VT 05143-0370

Re: Statutory Requirements for Newspaper of Record

Dear Mr, Pishé:

At your request, I have researched the question of whether a municipality can fulfill its
statutory notice requirements by designating a “newspaper of record” that publishes
solely over the Internet using electronic or digital communications.

A. The Applicable Law

Municipalities are statutorily charged with designating a newspaper of record for
publishing the notice and warning for it dhnual meeting as follows:

... The legislative body annually shall designate the paper
in which such a warning may be published. The warning
shall also be posted on the municipality’s website, if the
municipality actively updates its website on a regular basis,

17 V.S.A. §2641(b) (emphasis added) (amended in 2013).

Municipalities as “public bodies” are also obligated to “[pJublicly announce[]” their
meetings pursuant to Vermont’s Open Meetings Law under Chapter 5, Subchapter 12 of

Title 1.
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“Publically announced” means that notice is given to an
editor, publisher, or news director of a newspaper or radio
station serving the area of the State in which the public
body has jurisdiction, and to any person who has requested
under subdivision 312(c)(5) of this title to be notified of
special meetings.

1V.S.A. §310(4).

It should be noted that both of the above-referenced statutes were amended in 2013 and
that both retained the terms “paper” and “newspaper”. Neither amendment revised or
altered the use of the term “newspaper or radio station” as being the two operative
mechanisms by which a public announcement can be made.

~ Also relevant, is the definition of “notice by publication” found in 1 V.S.A. §174 which
states as follows: ‘

When a notice is required to be given by publication in a
newspapet, it shall mean a newspaper published in the
county where the subject matter is situated, pending or to
be heard, or a newspaper published within the State which
has a general circulation. In any case, in its discretion, the
court may cause such notice to be further published in a
newspaper which circulates in the neighborhood of the
persons interested. Whenever a notice of any kind is
required to be given by publication in a newspaper prior to
a certain date for a certain number of weeks successively, it
may be given by an insertion prior to such date once a
week, for the number of successive weeks required, either
in a daily, semiweekly, or weekly newspaper. If such™
publication is in a daily or semiwéekly newspaper, such
notice shall be inserted on the same day of each successive
week.

1 V.S.A. §174.

It is apparent from the above that, notwithstanding the advent of mass communication by
electronic or digital means, the Legislature, as late as 2013, has continued to incorporate
the use of the terms “newspaper or radio station” as being the operative mechanisms by
which a notice is publicly announced. The term “newspaper” continues to be uniformly
used in defining the appropriate mechanism for publication of warnings and notices for
the taking of official action in all kinds of public settings at the state, judicial or
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municipal Ievels. See, e.g., 17 V.S.A. §2641(b) (annual meeting warning shall be
published in a newspaper of general circulation in the municipality at Jeast five days
before warned meeting); 24 V.8.A. §1972(a)(1) (“[The legislative body shall arrange for
one formal publication of the ordinance or rule or concise summary thereof in any
newspaper circulating in the municipality on a day not more than 14 days following the
date when the proposed revision is so adopted.”); 24 V.S.A. §4444(a)(1) (“any public
notice required for public hearing under this subchapter shall be given not less than 15
days prior to the date of the public hearing by . . . the publication of the date, place and
putpose of the hearing in a newspaper of general circulation in the municipality
affected.”); 24 V.S.A, §4464(a)(1)(A) (“A warned public hearing shall be required for
conditional use review, variances, administrative office or appeals and the final plat
review for subdivision” by publication of the date, place and purpose of the hearing in a
newspaper of general circulation in the municipality affected); and 32 V.S.A. §5252(2)
(municipality to advertise land for sale at public auction “3 weeks successively in a
newspaper for circulating in the vicinity, . . ).

While there is no formal definition of “newspaper” within the Vermont Statutes, there are
indications that the Legislature is aware of, and has recognized, the distinction between a
“newspaper” or “paper” and “mass electronic or digital communication.” See, e.g., 17
V.S.A. §2901(11) (defining “mass media activity” under campaign finance laws as
including both “newspaper or periodical advertisement” and “mass electronic or digital
communication.”) -

T am not aware of any specific case in the State of Vermont which has considered
whether the statutory term “newspaper” can include exclusively on-line news
publications or services for the purposes of satisfying statutory notice requirements. It is,
however, clear that written paper publications will satisfy the statutory requirements.

See, In re Appeal of MDY Taxes, 2015 VT 65, {11. :

Common usage of the term “newspapet” continues to reflect a “paper that is printed and
distributed usually daily or weekly and that contains news, articles of opinion, features
and advertising. See Merriam-Webster definition of newspaper at http://www.merriam-
webster.com/dictionary/newspaper, Until the Legislature specifically articulates the
policy choice of recognizing on-line news publications as being “newspapers”, it is my
opinion that the Town of Chester should continue to designate a “paper of record” which
is circulated in printed form and which is within the “area of the State in which the public
body has jurisdiction.” This may well include a publication which has, in addition to
paper circulation, an on-line presence. Indeed, such a dual publication could serve the
purpose of increasing notice to the public. It is, however, the Legislature which will need
to decide when the public’s access to electronic information is sufficiently widespread to
allow public announcements to be exclusively electronic.
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In short, until such time as the Legislature has specifically indicated an intent to change
the historical practice of issuing public notices within the State of Vermont, it is my
recommendation that the Town of Chester continue to publish its official notices through
a newspaper with a printed circulation in the Chester atea,

Sincerely,

ENGLISH, CARROLL & BOE, P.C.

C—

¢, Carroll




